Cateva retetele ale produselor din catina alba

 Preparate din cătină Din fructele proaspete se pot prepara în gospodăria proprie sucuri, marmeladă, gem, tehnica de preparare depinzând de experiența fiecărei gospodine sau gospodar, iar ca forme farmaceutice, se pot prepara: sirop, infuzie, decoct, tinctură, vin și extract uleios. Uz intern:

 Siropul de cătină

Mod de preparare: se prepară un sirop simplu, din 500 ml apă și 500 grame zahăr, care se topesc împreună la foc mic. Se adaugă 200 grame fructe de cătină albă sau tibetană proaspete și zdrobite, și se fierb 15 minute. După răcire, se decantează, iar reziduul se stoarce. Se păstrează la frigider. Pentru a neutraliza aciditatea crescută, în cazul folosirii cătinei albe, se poate adăuga o lingură de carbonat de calciu, siropul fiind în acest fel îmbogățit și cu calciu.

 Infuzia de cătină Infuzia se prepară din frunze de cătină albă.

Mod de preparare: 2 linguri de frunze uscate și măcinate groscior se infuzează timp de 30 minute într­o ceașcă de 250 ml de apă fiartă, după care se filtrează, îndulcindu­se după gust. Se administrează imediat.

Decoctul de cătină

Decoctul se prepară din fructe uscate de cătină. Mod de preparare: 4 linguri de fructe uscate și mărunțite groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într­un vas de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, aceasta din urmă se va umecta înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde datorită îmbibării filtrului din vată. Se îndulcește după preferință și se administrează câte o ceașcă (50 ml), de două ori pe zi, acesta fiind un preparat mai concentrat.

 

                                                            Bautura Tonica Din Brad si Catina – 

Adjuvant în Aritmia Cardiaca Cuprins
Virtutile tamaduitoare ale acelor de brad au fost descoperite acum câteva mii de ani, 
printre puterile terapeutice ale celui mai iubit dintre copaci numarându-se racelile, deficientele sistemului imunitar, 
afectiunile gastrice si renale. În compozitia bradului (Abies alba) se regasesc substante amare, uleivolatil, 
acizi rezinici, rezine, fenoli si acizi aromatici. Toate aceste esente vindecatoare ofera preparatelor
 din brad calitati expectorante, antiinflamatoare, antioxidante si antibiotice. Bautura energizanta din brad si catina –
 Reteta Ingrediente 30 gr. ace de brad (2 linguri), 10 gr. catina uscata si maruntita (2 lingurite), 500 ml. apa 
Mod de preparare Dupa ce au fost taiate marunt, frunzele de brad se piseaza bine într-un mojar cu pistil sau într-un vas mai adânc.
 Este foarte important ca la prepararea bauturii sa se foloseasca o lingura de lemn. În continuare, se adauga o lingurita 
de apa fiarta si racita sau apa distilata, astfel încât, împreuna cu acele de brad pisate, sa se formeze o pasta. 
Într-un vas emailat se adauga pasta din ace de brad si catina uscata, peste care se toarna 500 ml. apa clocotita. 
Preparatul se pune pe foc mic si se lasa sa fiarba vreme de 15 minute, completând, în tot acest timp, apa care se evapora treptat.
 Dupa fiebere, bautura se lasa la infuzat jumatate de ora, dupa care se strecoara si se pastreaza la frigider,
 pe o durata de maximum 3 zile. Mod de administrare Doza recomandata de bautura vitaminizanta este 100 ml., de 3 ori pe zi, 
dupa fiecare masa, pe o durata de 3 saptamâni. La nevoie, cura se poate relua, dupa o pauza de 7 zile.
 Bautura cu Ace de Brad si Catina – Tonic si Energizant Efectele bauturii asupra sanatatii
 Bautura cu ace de brad si catina este un excelent tonic si energizant, fiind recomandata si copiilor anemici
 sau celor care se confrunta cu avitaminoza – deficit de vitamine – sau stari de oboseala cronica, fizica si psihica. 
De asemenea, licoarea are calitati revulsive, ceea ce înseamna ca grabeste deplasarea sângelui care stagneaza într-un organ, 
spre piele. Un alt efect terapeutic la fel de pretios consta în întarirea peretilor vaselor sanguine, contribuind la 
buna oxigenare a creierului. Totodata, cura este recomandata ca adjuvant în tratarea anginei pectorale si aritmiei cardiace
 
Sursa: https://topremediinaturiste.ro/bautura-tonica-din-brad-si-catina-adjuvant-in-aritmia-cardiaca
 

Tinctura de cătină 

Mod de preparare:

se folosește modul clasic de preparare a tincturii, și anume: 20 grame fructe de cătină uscate și măcinate groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar, sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându­se de 3­4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într­un alt flacon, îndepărtându­se eventualul reziduu care s­a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare. Doza uzuală este de 30 picături, de 2 ori pe zi.

 Vinul de cătină

Mod de preparare: 100 g fructe de cătină uscate și mărunțite groscior se pun într­un litru de vin alb, agitându­se de 2­3 ori pe zi. După 30 de zile, vinul se filtrează și se pune la păstrat în flacoane, de preferat de 200 sau 250 ml. Doza uzuală este de o ceșcuță, aproximativ 30 ml, de 2 ori pe zi, înainte de masă.

Uz extern: Extractul uleios de cătină Mod de preparare: 20 grame fructe uscate de cătină zdrobite se umectează cu 20 ml alcool alimentar concentrat. Într­un vas de inox se lasă la macerat 12 ore, după care se adaugă 100 ml ulei de floarea soarelui. Se ține pe baie de abur (bain marie) timp de o oră, pentru evaporarea alcoolului. După răcire, se filtrează prin tifon, prin ușoară stoarcere, și se păstrează în recipiente de culoare închisă. Acest extract uleios reprezintă un remediu eficient pentru tratamentul ulcerului varicos și al arsurilor. 

Decoct din boabe de catina

Peste 2 linguri de boabe de catina se toarna 500 ml apa clocotita. Se fierb timp de 10 minute si apoi se lasa o ora in vas acoperit. Se strecoara si se bea caldut.

Este indicat in tratarea hepatitelor si a anemiilor puternice. De asemenea, are un rol deosebit intratarea asteniilor, a starilor de oboseala fizica si psihica.

 

Infuzia din boabe de catina

Peste 2 linguri cu fructe uscate sau proaspete se toarna 500 ml apa clocotita. Vasul se acopera timp de 30 de minute si apoi se poate bea infuzia.

Este folositoare pentru tratarea bolilor hepatice, dermatologice, in anemii si reumatism.

 

Catina uscata

Se asaza boabele de catina pe o tava. Se incinge cuptorul la temperatura maxima, se introduc fructele pentru a suporta un soc termic scurt de 100 de grade. Apoi temperatura se coboara la 50-60 de grade.

Cand fructele sunt uscate, se scot si se lasa sa se raceasca. Se macina fin si se conserva in borcane de sticla.

Praful e bun pentru ceai: o lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa in clocot. Se lasa sa se infuzeze, apoi se bea.

Ca efecte, am aminti cresterea poftei de mancare, rezistenta la efort fizic si intelectual. Are efect anticonstipant.

 

Dulceata de catina

Ingrediente: 2 kg boabe de catina, 2 kg zahar, 2 cani de apa

Mod de preparare: Se fierbe un sirop din apa si zahar, aproximativ 15 minute la foc potrivit. Cand incepe sa faca bule mari se pun boabele de catina si se lasa la fiert, adunand spuma formata. Cand dulceata devine lucioasa si isi schimba culoarea (portocaliu inchis-maroniu) si este legata, se stinge focul.  Se pune calduta in borcanele spalate si uscate si se lasa la racit fara capac pentru a prinde crusta. Apoi se pun capacele si se depoziteaza in camara.

Daca punem odata cu boabele si sucul unei lamai, previnim zaharisirea si ajutam la pastrarea unei culori frumoase.

 

Macerat de boabe de catina in miere

Intr-un vas, amestecam boabele de catina cu mierea de albine. Se amesteca in fiecare zi, timp de 1 saptamana in vas, dupa care vasul se poate tine la frigider, pana la consumarea intregii cantitati de preparat. Vasul trebuie sa fie din sticla sau portelan, in nici un caz din metal. De asemenea, se va lua din preparat numai cu lingurita din plastic, sticla sau lemn. Acest preparat este indicat in tratarea anemiei copiilor.

Se administreaza cate 1 lingurita de preparat in fiecare dimineata.

 

Preparat de catina cu miere

Se amesteca 10 linguri catina uscata macinata fin, 10 linguri miere, 10 boabe de ienupar uscate si macinate fin. Mai putem adauga miere daca nu ne place consistenta initiala.

Se iau cate 2 lingurite pe zi, inainte de masa, pana la ora 14 (catina are efect energizant).

 

Siropul de catina

Zdrobim fructele de catina cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana cand se formeaza o pasta foarte aproape de consistenta lichida, care va fi consumata imediat, pentru a nu se oxida. De obicei, sucul de catina nu se consuma singur, pentru ca este prea puternic, ci in combinatie cu morcovul.

La jumatate de pahar de suc de morcov se adauga 4-5 linguri de suc de catina, aceasta combinatie consumandu-se pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi.

Din acest suc putem obtine siropul de catina prin combinare cu miere - la o parte de suc se adauga doua parti de miere, dupa care se amesteca bine cele doua componente, pana cand se formeaza o pasta omogena.

 

Sirop de catina

Se incalzeste apa (o cana mica) zaharul (1.2 kg) si zeama de la o lamaie si se fierb. Dupa racire, adaugam catina (1 kg) in acest sirop. Se lasa la macerat 2 zile. Se zdrobeste catina in sirop si se pun la fiert 15 minute. Se strecoara prin sita, iar apoi se pune la sticle si se fierbe la bain-marin 30 minute.

 

Suc de catina

Fructele de catina (1 kg) spalate se zdrobesc cat se poate de bine, iar apoi se storc cu ajutorul unui tifon. Sucul obtinut se pune deoparte, iar peste resturi (seminte, coji etc.) se mai pune putina apa (cam 1/5 din cantitatea totala), se amesteca, se lasa 20-30 de minute si se mai storc o data.

Sucul rezultat se amesteca la rece cu zahar, in urmatoarele variante:

Varianta 1 - 1 parte volum suc, 1 parte greutate zahar. Exemplu: 500 ml suc si 500 g zahar sau 250 ml suc si 250 g zahar. (Continutul este mai acrisor.)

Varianta 2 - 1 parte volum suc + 1,5 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 750 g zahar sau 250 ml suc si 375 g zahar.

Varianta 3 - 1 parte volum suc si 2 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 1 kg zahar sau 250 ml suc si 500 g zahar. (Continutul este dulce.)

Daca nu se bea imediat, sucul de catina se tine la rece sau se adauga 1-2 aspirine la 1 litru de suc. Dizolvarea zaharului se face la temperatura camerei in care se prepara sucul, pentru a se pastra vitaminele si aroma.

Amintim ca beneficii efectul energizant - creste rezistenta la efortul fizic si intelectual, antigripal, intaritor al sistemului imunitar, anticancerigen.

Sucul de catina se bea sub forma de sirop, adaugand apa sau apa minerala (20-30 ml sirop la 150-200 ml apa) in functie de gust si de efectele constatate.

Sucul de catina alba se poate asocia cu suc de struguri, zmeura, afine, mere, portocale, lamaie, morcovi, varza, asociate chiar 2-3-4 intre ele. Se poate asocia si cu cafeaua neagra, micsorand baza acesteia, micsorandu-i efectul si nocivitatea. Consumul exagerat de cafea prezinta riscuri in aparitia pancreatitei si a hipertensiunii.

 

Uleiul de catina

La 150 g fructe proaspete maruntite se adauga 150 ml ulei de floarea soarelui. Se recomanda uleiul pur, virgin, de masline. Timp de 3 saptamani se tine vasul la temperatura camerei si se agita de cateva ori pe zi. Dupa acest interval de timp, se zdrobesc boabele si se pun din nou in ulei. Se lasa inca doua zile la lumina si in loc calduros si apoi se transfera cu grija in alt vas partea de deasupra a uleiului care este limpede. Este bine sa se foloseasca vase de sticla. Borhotul ramas se poate usca si se foloseste la prepararea infuziei vitaminizante.