Aproape totul despre catina alba
Denumire stiintifica: Hyppophae rhammnoides
Origine: Asia centrala
Dimensiuni: 1 - 3 m
Catina alba - Hippophae rhamnoides a fost introdusa recent in cultura. Una dintre cele mai mari plantatii din tara se gaseste in apropierea Bacaului.
Este un abust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala.
Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.
Proprietati:
- tonifiant general, antianemic, vitaminizant
- purgativ
- tratarea bolilor digestive
- actiune reconfortanta
- mugurii au efect afrodisiac
- foarte bun antiinflamator
- inhiba pofta de mancare
- scade durata de convalescenta dupa boala
- efect antigripal, intareste sistemul imunitar
- radioprotectoare
- cicatrizant puternic
- rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare
- imunomodulator
- contribuie la sinteza proteinelor materie prima pentru interferoni
- protector coronarian
- antiaterosclerotic
- incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti
- imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice
- prin continutul mare in -caroten, previne aparitia cancerului
- excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura
Indicatii - uz intern:
- hepatita epidemica, cronica
- urticarie, alergii
- nevroze
- alcoolism
- guta
- reumatism
- ciroza hepatica
- ateroscleroza
- anemie
- ulcer gastric si duodenal
- diaree
- astenie
- depresii, stres
- afectiuni oftalmologice
- gingivite
- cancer
Indicatii - uz extern:
- arsuri termice si chimice
- degeraturi
- radiatii
- eczeme infectioase
- protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
- raie
- alergodermiilor
- psoriazisului
- ranilor cu vindecare lenta
La noi in tara, catina creste salbatic mai ales in zonele subcarpatice din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.
Catina este cel mai puternic antioxidant natural pe care, cu atata generozitate, ni-l ofera flora noastra spontana fiind de zece ori mai bogata in vitamina C decat citricele si mult mai bogata in betacaroten decat morcovii.
De asemenea, pe langa bogatia de vitamina C, fructele mai contin vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K dar si minerale: calciu, magneziu, fosfor, fier, sodium.
Pentru tratarea diferitor afectiuni, de la catina se folosesc fructele, mugurii, frunzele si scoarta.
Cum infiintati o plantatie de catina alba!